Kaikki tuplana? – ostoslista kaksosia odottaville
Kaksoset tulossa – ai kamala sitä tavaramäärää! Totta vai tarua? Sanoisin, että molempia. On totta, että kaksi vauvaa ei hoidu yhden vauvan kamppeilla, mutta toisaalta ostamalla kaiken tuplana ilman pohdintaa voi olla liiottelua.
Tein oman listani kolmen lapsen kokemuksella, ja vaikka tämä on sanomattakin selvää, sanon sen silti: lista ei ole ultimaattinen totuus, ainoastaan meidän elämään ja tilanteeseen mitoitettu. Laadin silti alle pienen listan meidän lähtökohdista – ehkä sen perusteella on helpompi arvioida, voisiko lista sopia myös omaan tilanteeseesi.
Lähtökohdat & mieltymykset
Asumme yksitasoisessa omakotitalossa
Meillä on kaksi perheautoa, emmekä juurikaan käytä julkista liikennettä
Perheeseemme kuuluu meidän vanhempien lisäksi 14-vuotias (vierailee viikonloppuisin), 3,5-vuotias sekä nyt 8 kk kaksostytöt. Meillä ei ole lemmikkejä.
Olemme kohtalaisen liikkuvia ihmisiä, mutta telttailut ja pidemmät patikoinnit jätämme suosiolla tuleviin vuosiin.
Kaksoset ovat saaneet ravinnokseen pääasiassa korviketta, ensikuukaudet olivat osittaisimetyksellä.
Otimme Kelalta yhden äitiyspakkauksen (edellisestä vauvavuodesta oli tallessa paljon äitiyspakkauksen tavaraa, kuten ulkohaalari, makuupussi jne.)
Vauvat ovat syntyneet meillä aina kesää vasten; vauvat ovat olleet aivan pieniä keskikesällä ja talvi on koittanut heidän ollessaan vasta noin puolivuotiaita – tämä vaikuttaa ratkaisevasti vaatevalintoihin.
Meillä kaksoset ovat olleet melko helppoja tapauksia niin nukkumisen, syömisen kuin yleisen tyytyväisyyden osalta. Meidän ei siis toisin sanoen ole tarvinnut ostaa erillisiä apuvälineitä esimerkiksi nukuttamiseen liittyen.
Tarpeelliset vauvavuoden ostokset
Tuplarattaat eli kaksosrattaat
Ensimmäiseksi listaan perinteisen; kaksosrattaat. Meillä on ollut lähes alusta alkaen jopa kahdet. Ensimmäisinä kuukausina ja paljon kotona aikaa viettäessä Emmaljungan kaksosrattaat ovat olleet todella hyödylliset ja vankat. Ostimme omamme hyvään hintaan käytettynä, mutta googlatessa huomasin, että kyseinen valmistaja on vaihtanut tuotesarjan uuteen, ja lähes vastaavat kulkevat nykyään nimellä Emmaljunga Twin 735. Näiden heikoin lenkki on niiden koko: ne toimivat hyvin ulkoillessa ja ovat tosiaan hyvin tukevat rattaat, mutta esteettömät ne eivät ole! Näillä ei kierrellä kaupungilla tai kahviloissa, mennä mihin tahansa hissiin, ei ehkä sinne bussiinkaan. Jo pelkkä ulko-ovesta käyminen voi olla haaste. Astetta levemmäksi kuljetus muuttuu vielä turvakaukaloiden kanssa, kun rattaisiin iskee turvakaukalot adaptereineen. Isoissa marketeissa olen näillä vaunuilla käynyt (ulkoilun lisäksi), mutten juuri muualla. Lyhyesti sanottuna Emmaljungat ovat meillä siis päikkärivaunut ja kävelylenkkivaunut.
Toisina kaksosrattaina meillä on Cybexin Gazelle S -tuplat, joissa istuimet ovat “päällekkäin”, eli näiden kanssa pääsee huomattavasti helpommin sukkuloimaan ahtaissa tiloissa. Ostimme nämä rattaat vasta kaksosten jo synnyttyä, kun Emmaljungien valtava koko iski vasten kasvoja. Siksi emme ostaneet näihin enää vaunukoppia, ainoastaan ratasistuimet. Näitä on tullut käytettyä tähän mennessä nimenomaan kaupungilla; ne saa nopeasti kasaan ja pieneen tilaan autossakin ja näillä pääsee kulkemaan siinä missä “normaalien” rattaidenkin kanssa. Uskon, että näille on luvassa tulevien vuosien aikana paljon käyttöä, sillä menee vielä pitkä aika ennen kuin uskallamme lähteä kolmen lapsen kanssa liikenteeseen ilman, että kaksi kolmesta on kiinnitettynä johonkin.
Jälkiviisaana näppärin kokonaisuus olisi ollut Cybexin tuplarattaat vaunukopilla, ratasosilla sekä Cybexin turvakaukaloilla, jotta kaukalot olisi saanut suoraan rattaisiin kiinni.
Turvakaukalot
Koska liikumme autolla, turvakaukaloiden ostaminen oli välttämätön hankinta. Miten sitten päädyimme juuri tiettyihin kaukaloihin? Ennen vauvojen tuloa yksi asia johti toiseen: meille tarjoutui ostaa Emmaljungan tuplarattaat hyvään hintaan, ja sen pohjalta löysimme Britaxin turvakaukalot, nekin melko vaivattomasti toisesta kaksosperheestä käytettynä. Britaxit saa Emmaljungiin kiinni adaptereiden avulla, ja tätä kokonaisuutta onkin tullut käytettyä viimeisen puolen vuoden aikana paljon. Vaikka se leveä kuljetus onkin.
Turvakaukaloissa tärkeimpiä ominaisuuksia on, varsinkin nyt kun vauvoja on kaksi, että ne saa vaivatta rattaisiin kiinni ja autossa puolestaan nostettua suoraan telakkaan ilman turvavyösäätöä. Kaksosten kohdalla myös itse kaukalon keveys on tärkeä ominaisuus; vauvat painavat nyt puolivuotiaina lähes kahdeksan kiloa per lapsi, joten on aikamoista puntin nostoa liikutella turvakaukaloa auton takapenkin keskipaikalle. Huh!
Huonekalut kotona
Hoitopöytä tai paikka, jossa vaippoja ja vaatteita voi vaihtaa selkä suorassa on hintansa arvoinen. Meillä oli hoitopöytä edellisestä vauvavuodesta säilöttynä. Eikä tarvita kahta, hoitotoimenpiteet sujuvat peräkkäin ihan näppärästi. Tarve loppui noin 8 kuukauden iässä, ja nyt hoitopöytä lähtikin jo seuraavaan vauvaperheeseen.
Kaksoset nukkuivat ensimmäiset kuukaudet samassa pinnasängyssä joko vieritysten tai toinen toisessa päässä, toinen toisessa. Meillä ei ollut käytössä ensisänkyjä, mutta kaksoset toki nukkuivat ensimmäisten kuukausien aikana paljon päivisin unipesissään. Niitä meillä oli kaksi erillistä. Toisessa unipesistä oli “koroke” pään alla, mikä oli aika kiva ominaisuus esimerkiksi heti syötön jälkeen ettei maito nouse ylös. Tyttöjen ollessa noin neljä kuukautta, hankimme vielä toisen pinnasängyn ja siitä lähtien molemmat ovat nukkuneet omissa sängyissään. Tytöt ovat nukkuneet koko ajan eri huoneessa kuin me vanhemmat.
Hankimme melko nopeasti myös kaksi Tripp Trapp -tuolia ja niihin newborn-osat (sekä tuolit että newborn-osat olemme ostaneet käytettynä). Vaikka vauvat eivät heti alakaan syömään, he ovat viihtyneet tuoleissaan todella hyvin esimerkiksi silloin, kun muu perhe syö illallista. Myös kiinteiden maistatteluun newborn-osa on soveltunut erinomaisesti. Tytöt olivat noin 7 kuukauden ikäisiä, kun he siirtyivät istumaan tuoleissa tukikaaren avulla.
Sittereitä meillä on kaksi, toinen joku, jossa on musiikkia ja tärinätoiminto sekä perinteinen Baby Björnin malli. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt ostaa suoraan toinen Baby Björn: siinä vauvalla on hyvä asento, sen eteen saa leikkikaaren, sen saa kasaan (eli mukaan tarvittaessa) ja vauva saa annettua siinä itselleen vauhtia. Sittereiden tarve alkaa olla 8 kuukauden iässä olematon, joten nekin joutavat pian uusille omistajille.
Leikkimattoja meillä on kaksi, mutta yhdelläkin pärjäisi. Leikkimatto on kuitenkin hyvä viihdyttäjä ja kiva paikka vauvalle sen jälkeen kun unipesä jää virattomaksi. Leikkimatto puolestaan jäävät turhiksi siinä vaiheessa, kun lapsi lähtee liikkeelle.
Vaatteet
Muistan miettineeni vaatteiden määrää ja kokoa aika paljon ennen vauvojen syntymää. En uskonut, että meille syntyisi kovin pienet vauvat, mutta toisin kävi, ja koko 44 tuli sittenkin tarpeeseen (syntymäpainot n. 2,5 ja 2,9 kg). Olen itse huono malttamaan mieltä vaatehankinnoissa, ja kaappaihin päätyi AIVAN LIIKAA vauvanvaatteita, ja vielä alkuun väärän kokoisia (nämä toki tulivat sitten myöhemmin käyttöön). Alla muutama oma suositus vaatteiden määrästä (kahdelle) vauvavuoden ekalle puolikkaalle ja siitä, millaisia vaatteiden ylipäätään kannattaa olla (huom. oma kokemus kevätvauvoista).
"Potkuhousut ovat helpoimmat, koska vauvoilla ei pysy sukat jalassa. Mitkään sukat."
10 bodya per koko; koossa 44, 50 ja 56 vain kietaisubodyja, koosta 62 eteenpäin pään läpi vedettävät mallit parempia.
6 housut per koko. Kärjelliset kaikkein helpoimpia, koska sukat eivät pysy vauvojen jalassa. Potkuhousut ovat kaikin tavoin helpommat. Myös sukkahousut toimii!
4 yöpukua per koko, mielellään vetoketjullisia, joissa kaksisuuntainen kulkusuunta. Jos haluaa päästä helpolla, voi bodyt ja housut korvata yöpuvuilla TAI toisinpäin, varsinkin ensikuukausina.
En suosittele MITÄÄN paitoja, neuleita tai muita “monimutkaisia” vaatteita, koska kaikki sellaiset vaan nousevat korviin tai ovat epäkäytännöllisiä. Tällä hetkellä poissa muodista olevat potkupuvut sen sijaan ovat oiva asu vauvalle: ne ovat kärjellisiä, ja niillä saa vauvalle helposti lisälämpöä keskivartaloon (body+potkupuku).
Puuvilla-/merinovillapäähineet, ohuet merinovillakypärämyssyt , villatumput ja villasukat. Sisäkäyttöön myös ohuet puuvillatumput (on äitiyspakkaksessa), koska vauvan kynnet on terävät ja vauvat kovia huitomaan, lähinnä itseään.
Neulehaalarit ovat olleet meillä tosi paljon käytössä. Hyvä päälikerros viileisiin kesäpäiviin, päikkäreille ja vielä (lämpimään) syksyynkin. Toinen hyvä vaihtoehto on ohuet merinovillahaalarit.
Unipusseja kannattaa kokeilla. Meillä kaksi kolmesta vauvasta on viihtynyt sellaisessa. Swaddleupit toimivat hyvin alkuun. Sitten kun vauva oppii kääntymään, mikä tahansa hihaton malli toimii.
Muuta sekalaista
Tuttipulloja
Meidän vauvat ovat olleet pitkälti korvikevauvoja, ja siksi tuttipullot ovat koristaneet keittiötämme jo melko pitkän tovin. Tuttipullot ovat monikkoperheissä uskoakseni joka tapauksessa tarpeen, oli syöttötapa mikä tahansa. Tuttipulloja pitää aluksi desinfioida joka käytön jälkeen, ja siksi useampi pari on tarpeen. Meillä on yhteensä kymmenisen tuttipulloa, myöhemmin selviää huomatavasti vähemmälläkin. Itsellä on parhaat kokemukset Ainun MAM- ja Herobilityn tuttipulloista.
Vaippoja, vaippoja, vaippoja
Näitä voi pyytää aina vierailta lahjaksi, tulevat takuulla käyttöön! Meillä kuluu tällä hetkellä yhteensä 8–10 vaippaa päivässä. Pro tip: osta aina mahdollisimman isoa vaippakokoa, niin vaippa pysyy pidempään käyttökelpoisena.
Tutteja
Näitäkin meillä on ollut kymmenisen kappaletta, nämä kun tahtovat usein hävitä sinne sun tänne. Itsellä parhaat kokemukset ovat Bibsin ja Ainun Mam-tuteista.
Harsoja, harsoja, harsoja
Meillä on parisenkymmentä harsoa. Toimii pesutilanteessa, vaipanvaihtopisteen suojana, puklurättinä, syöttötilanteissa… Hätätilanteessa vaippanakin. Pehmeä käytössä ja kuivuu nopeasti. Erityissuositus Unavaatteen harsoviltille, joka sopii vauvalla peitoksi, suojaksi tai kapalointiin, isompana myös kylpypyyhkeeksi.
Jos ottaa äitiyspakkauksen, sitä kautta saa monet tarpeelliset asiat yhdellä iskulla. Esimerkiksi makuupusseissa vauvat ovat nukkuneet sekä päiväunia että yöunia lukemattomat kerrat.
Muita elämää helpottavia juttuja:
sadesuoja ja hyttysverkko rattaisiin
itkuhälytin; Padwico toiminut meillä erinomaisesti (näihin kannattaa satsata sen verran että ovat ladattavat)
rapisevat vauvanlelut sitten kun vauvat alkavat kaivata jotain näperreltävää. Värikkäät ja soivat kirjat. Kannattaa tosin miettiä, millaisia rallatuksia jaksaa kuunnella satoja, ja taas satoja kertoja…
jääkaapissa viilennettävät purulelut kutiaviin ikeniin
kun on kiinteiden aika, niin SILIKONISET RUOKALAPUT, joissa “kaukalo”. Mitään muuta ei kannata edes harkita :D
kuolalaput niille viikoille, kun kuolataan. Kun tilanne on päällä, huomaat kyllä miksi.
Siinäkö kaikki? Ei varmasti, mutta oleellisimmat. Meidän tapauksessa. Kaiken kokoavana lauseena voisin todeta, että itse odotin pahempaa (tavarapaljoutta, sekasortoa)kuin tämä lopulta onkaan. Ja vauvavuoden jälkeen (tai jo sen aikana) pääsee eroon monista neliöitä syövistä tavaroista – siksi suosittelen myös ostamaan mahdollisuuksien mukaan kierrättämällä. Tsemppiä, hyvin se menee!
/Riikka