Vessan remontointi säilytysratkaisujen näkökulmasta

Remontoimme omakotitalomme toisen vessan tänä keväänä. Remontti tuli tarpeeseen rikkoutuneen allastason, heikon valaistuksen ja huonojen säilytysratkaisujen vuoksi. Käyn tässä bloggauksessa läpi, mikä muuttui ja millaiset seikat säilytysratkaisujen valinnassa painoivat. Mitä vessassa ylipäätään kannattaa säilyttää ja miten?


Olemme asuneet tässä talossa nyt 4,5 vuotta ja talomme on suhteellisen uusi, vuonna 2009 valmistunut. Talon toisen vessan remontointi kävi mielessä jo taloon muuttaessamme, mutta se on ollut nämä vuodet kuitenkin käyttökelpoinen, joten remontin toteutuminen siirtyi usealla vuodella. Miksi vessa sitten kaipasi remonttia? Syyt olivat käytännönläheisiä:  

  • Allastason levy oli haljennut muutamastakin kohdasta jo ennen taloon muuttoamme. Tämä ei aiheuttanut vesivahinkoa vaan pikemminkin esteettisen haitan.

  • Valaistus oli heikko (pari ajan saatossa rikkoutunutta spottivaloa ja tehoton yleisvalo katossa)

  • Värimaailma ja materiaalivalinnat eivät olleet mieluisia: tummanruskea laattalattia, kalusteiden sävy, vetimet, malja-allas…

  • Lisäksi vessassa oli jopa liikaa säilytystilaa, ja se teki vessasta ahtaan. Tavaroiden säilytyksen näkökulmasta kaapit eivät palvelleet parhaalla mahdollisella tavalla.

Vessa ennen remonttia.

Vessa ennen remonttia.

Vessaa ei tarvinnut remontoida kuitenkaan lattiasta kattoon: wc-istuin ja seinäkaakelit olivat ehjät ja myös väriltään neutraalit, lattia sävyään lukuun ottamatta täysin käyttökelpoinen. Lopulta vaihdoimme allas-ja sivukaappikokonaisuuden uuteen ja maalasimme lattian kaakelimaalilla. Kaiken tarvittavan remonttiin löysimme K-raudasta. Kalusteissa päädyimme kotimaisen Temalin Stella-allaskaappiin sekä K-raudan Cello-sarjan sivukaappiin.

IMG_20210512_083802.jpg

Mitä kaikkea vessassa kannattaa säilyttää?

Ennen kuin vessan tilaratkaisua alkaa suunnittelemaan, kannattaa pohtia muutaman minuutin ajan, millaisia säilytystiloja vessaan tarvitsee. Onko kodissa vain yksi vai useampi vessa, ja jos useampi, miten tavarat on jaettu niiden kesken? Meillä esimerkiksi on toisessa vessassa lääkekaappi ja hammasharjat, toisessa taas kosmetiikka- ja hiustenhoitotuotteet. Jos vessa on märkätila, kannattaa harkita löytyisikö meikeille ja lääkkeille paikka jostakin muualta, sillä kostea ilma ei tee hyvää sen enempää kosmetiikalle kuin pillereillekään. Selkeimmät vessaan kuuluvat tarvikkeet, jotka vaativat jonkinlaisen säilytystilan, ovat vessapaperi, käsisaippua ja hygieniatarvikkeet.

Meidän remontoidussa vessassa säilytetään kosmetiikat, hiustarvikkeet, korut sekä hiustenhoitotarvikkeet. Jo ennen vessaremonttia tein pitkään (useamman vuoden ajan!) kosmetiikan, hiustuotteiden ja korujen karsintaa, sillä tajusin, etten tarvitse kuin neljäsosan silloisesta kokoelmastani. Käytin pois, myin eteenpäin, osa oli pakko heittää roskiin. Näin myös tilantarve väheni huomattavasti.   

Kuinka paljon vessaan tarvitaan säilytystilaa?

Kun on selvittänyt itselleen, mihin kaikkeen säilytystilaa vessassa tarvitaan, on helpompi suunnitella toimivat säilytysratkaisut. Jos tilaa on joka tapauksessa vähän, kannattaa pohtia esimerkiksi päällekkäin pinottavien laatikoiden mahdollisuutta. Niillä säästää hieman tilaa. Hyviä vaihtoehtoja on mm. Palaset-sarjan valikoima tai Orthexin SmartStore-laatikot. Molempia voi kasata päällekkäin ja molemmista sarjoista on olemassa läpinäkyvät versiot.

Remontointitilanteessa on oiva tilaisuus pohtia säilytystilan tarvetta ja tehdä tarvittaessa uudenlaisia ratkaisuja. Meidän remontissamme säilytystilan määrää vähennettiin, koska sille ei yksinkertaisesti ollut tarvetta. Tilalle saimme avaran ja valoisan kokonaisuuden.

Vessa remontin jälkeen.

Vessa remontin jälkeen.

Aiemmin vessassa oli yläkaapisto hyllyineen, nyt luovuimme niistä kokonaan. Kehno säilytysratkaisu ja heikko valaistus korvautui peilillä, jossa on valoreunus. Kokonaisuus tuo tilan tuntua ja sisältää itsessään hyvän valonlähteen. Aivan paras ratkaisu!

Uusi valopeili ja allaskaappi

Uusi valopeili ja allaskaappi

Sopivan allaskaapin löytäminen ei ollut niin yksinkertaista kuin luulimme. Kriteerinä oli noin sadan sentin levyinen allastaso, koska itse vessa on suhteellisen iso. Isoon tilaan olisi ollut hassu hankkia kovin pientä allaskaappia. Myös leveät, allaskaappiin kuuluvat vetolaatikot olivat must, itse asiassa koko tavarasäilytyksen kulmakivi, joten niistäkään ei kannattanut tinkiä. Kuten melkein missä tahansa tavaransäilytyksessä, myös vessassa vetolaatikot ovat mielestäni paras säilytysratkaisu.

Olen tyytyväinen, että emme tehneet allaskaappiostosta liian hätäisesti, sillä valikoimassa oli esimerkiksi syvyydeltään erikoisia vaihtoehtoja: sellaisia altaita, joissa pesee kädet, mutta kasvojen pesu olisi jo ahdasta. Toisissa tasoissa syvyys oli ok, mutta upotetun pesualtaan koko liian iso tai pieni suhteessa tason kokonaisalaan. Upotetun altaan tulisi olla tarpeeksi leveä, mutta tason reunoille jäädä laskutilaa ja kunnon paikka esimerkiksi käsisaippualle.  Päädyimme lopulta allaskaappiin, jossa on kaksi vetolaatikkoa ja iso allas. Tason sivuille jää sopivasti laskutilaa ja itse allas on tarpeeksi iso sekä leveys- että syvyyssuunnassa.

Kahden vetolaatikon lisäksi säilytystilaa tuli seinään kiinnitetystä sivukaapista. Siellä säilyy korkeat hiustenhoitotuotteet (kuten hiuslakka), korut sekä vessapaperivarasto. Vaikka säilytystila vessassa väheni kokonaisuudessaan, sinne mahtuu kaikki tarvittava – tilalle saimme valoa ja raikkaan, ajattoman yleisilmeen.

Seuraava
Seuraava

Pyykinpesukoneen ja kuivausrummun puhdistus