Keittiön ruokakaappi toimivaksi

Ruokakaappi tai komero on paikka keittiössä, jossa säilytetään niitä ruokia, jotka eivät vaadi kylmyyttä säilyäkseen. Englannin kielessä tällaista tilaa kutsutaan nimellä pantry, mutta suomen kielen versio ruokakomero kuulostaa paitsi vähän ankealta, viittaa se myös erilliseen tilaan, jollaista suomalaisissa nykykeittiöissä harvemmin on. Puhun tässä artikkelissa joka tapauksessa kuivaruokien säilytyksestä, oli kyse sitten kaapeista, komerosta tai vetolaatikoista.

Kysyin teiltä tällä viikolla Instagramissa, millaisia haasteita tai pulmia olette kohdanneet kuivaruoan säilytykseen liittyen. Vastauksia ja kommentteja tuli runsaasti, kiitos jokaisesta! Kommenttien kautta sain tälle artikkelille myös useita näkökulmia, kun en tarkastellut asiaa vain oman keittiöni kautta. Tässä kooste vastauksistanne:

  • “Koko perhe ei noudata yhteistä järjestystä keittiössä.”

  • “Kuivaruoat ovat syvässä kaapissa peräkkäin, jolloin taaimmaisia tuotteita ei näe.”

  • “Sopivia säilytysrasioita ei löydy / Rasioiden ostaminen tuntuu turhalta rahanmenolta.”

  • “Huonosti suunniteltu keittiö, ei tarpeeksi vetolaatikoita, ei tarpeeksi tilaa.”

  • “Oudonmallisten ja erikokoisten pakkausten ja pussukoiden säilytys.”

  • “Jämien kertyminen ruokapakettien pohjalle.”

  • “Kauppojen pakkaukset hajoilevat tai niitä on vaikea sulkea.”

  • “Purkkeihin siirron jälkeen ei tiedä, koska tuotteen parasta ennen -päivä menee umpeen. Myös keitto-ohjeet puuttuvat.”

Jokapäiväisiä ja varmasti monelle tuttuja ongelmia! Olen kerännyt tähän artikkeliin erilaisia näkökulmia, joilla pyrin vastaamaan kaikkiin ongelmiin ainakin yhdellä tavalla.

ruoansäilytys06.png

Kun keittiön säilytysratkaisut eivät toimi tai tilaa ei ole tarpeeksi

Yksi yleisimmistä syistä keittiön epäjärjestykseen on se, että tilaa ei ole tarpeeksi, tai että tila on vääränlaista: tavalliset keittiökaapit itse asiassa vetävät sisäänsä paljon tavaraa, mutta suuri osa purkeista on toistensa takana piilossa, vaikeasti nähtävissä. Kaapeissa voi olla myös hurja määrä pelkkää ilmaa, eli tasoja on asennettu liian vähän. Jos keittiössä on paljon kaappeja, mutta vähän tasoja, kannattaa pohtia voisiko kaappien sisään asentaa lisää säilytystilaa.

Liputan itse vetolaatikoiden puolesta, jotka on sijoitettu sopivalle työskentelykorkeudelle. Niissä kaiken voi sijoitella rinnakkain eikä yhdenkään tavaran nostoon vaadita toisen purkin siirtoa. Jos keittiöstäsi löytyy edes pari vetolaatikkoa, suosittelen hyödyntämään ne juuri kuivaruoan säilytykseen. Ruoanlaiton raaka-aineet ovat kuitenkin niitä, joita keittiössä tarvitsee päivittäin – siksi olisi tärkeää että koko valikoimaan pääsee vaivatta käsiksi. Esimerkiksi lasit tai kulhot voi sijoittaa päällekkäin tai riveihin kaappeihin, ne kun ovat yleensä samaan käyttötarkoitukseen, eikä haittaa että yksi tavara on toisen “takana”.

Silloin kun vetolaatikoita ei keittiössä ole, et voi sellaiseksi muuttuakaan. Ennen keittiöremonttiin ryhtymistä kannattaa pohtia, mitkä keittiön säilytystilat ovat hyvällä työskentelykorkeudella ja mitkä ovat pituus- ja leveyssuunnassa isoimpien joukossa. Kaappeja tarvitsee yhden tai kaksi, riippuen kuivaruokavarastosi koosta. Huomioi myös lieden ja hellan sijainti, sillä välitön lämpötilavaihtelu ei tee hyvää ruokien säilyvyydelle. Purkkeja ja pusseja ei kannata asetella hyllylle sellaisenaan, vaan hankkia kaappeihin kivannäköisiä laatikoita (katso esim. Ikean Kuggis-laatikot), jotka voi täyttää ruokapurkeilla. Tällöin mikään ei jää kaapin perälle piiloon, vaan laatikon pois vetämällä näet kokonaisuuden. Laatikon siirtelyn vuoksi kaappi kannattaa kuitenkin olla sellaisella työskentelykorkeudella, että jaksat vaivatta liikutella laatikkoa edestakaisin. Jos haluat pihistää järjestelykustannuksissa, ilmaiset säilytyskorit voi tuunata esimerkiksi kenkälaatikoista (paras kevyille kuivaruoille, sillä pahvilaatikko ei kestä suurta painoa).

Jos keittiön kaappeja on kertakaikkiaan liian vähän, kannattaa siirtää katse seiniin ja lattiatilaan. Olisiko jollakin seinällä tilaa avohyllylle tai yhdessä nurkassa sopiva paikka keittiösaarekkelle? Sekä hyllyillä että saarekkeissa saa säilytettyä yllättävän paljon tavaraa, ja molemmissa voi halutessaan hyödyntää samanlaisia isoja irtolaatikoita kuin kaapeissakin.

Olivat ruoka-aineet sitten kaapeissa, laatikoissa tai hyllyillä, suosittelen kaikille “yhden siirron taktiikkaa”. Kun ihminen laskee tavaran paikoilleen, sen eteen haluaa tehdä mahdollisimman vähän työtä. Toisin sanoen, jos säilytyksessä on jo lähtökohtaisesti päällekkäin olevia purkkeja, toistensa takana olevia rasioita tai muuten ylimääräisiä siirtoja vaativia ratkaisuja, saattaa kauniisti suunniteltu järjestys olla jo viikon päästä yksi sekamelska. Mitä suoraviivaisempi säilytysratkaisu, sitä helpompi sitä on myös muiden perheenjäsenten noudattaa.

Kuivaruoan erilaiset säilytysratkaisut

Nyt seuraa se kaikkein visaisin, ja varmasti mielipiteitä jakava kysymys: kannattaako ruoka säilyttää erillisissä kuivaruokarasioissa vai myyntipakkauksissa? Molemmissa on puolensa. Keräsin alle eri säilytystapojen plussia ja miinuksia.

Keittiöön suunnitellut kuivaruokarasiat

+ samanmallisia ja -kokoisia rasioita on helppo sijoittaa laatikkoon tai kaappiin ilman hukkatilaa

+ kansissa on usein “ikkunat”, joiden kautta näkee helposti, mitä rasia sisältää ja onko rasia täysi vai tyhjä

+ kevyt paino (helpottaa, sillä esimerkiksi jauho itsessään painaa yllättävän paljon)

+ kaunis ja siisti ulkonäkö – kelpaa sijoittaa myös avohyllylle!

- hinta, varsinkin jos rasioita päättää ostaa useita kymmeniä

- parasta ennen -päiväys ja keittoajat katoavat alkuperäisen purkin mukana

Tiiviit rasiat, joita jää elintarvikkeista (esimerkiksi tyhjiksi käyvät lasipurkit tai metalliset keksirasiat)

+ edullinen vaihtoehto

+ persoonallinen vaihtoehto! Itse tuunaamalla rasioista voi saada juuri omaa silmää miellyttäviä.

- samanlaisia purkkeja voi kerätä pitkällä aikavälillä, mutta sekalainen kokoelma erilaisia rasioita voi olla vaikea sijoitella kaappiin järkevästi.

- Kaikki rasiat eivät ole välttämättä tarpeeksi tiiviitä, sillä niitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen ruoansäilytykseen.

Säilytys myyntipakkauksessa

+ ilmainen vaihtoehto

+ Parasta ennen -päivä ja keitto-ohjeet pysyvät tallessa.

- Myyntipakkaus voi olla epämääräisen mallinen, kaatonokka voi olla epäkäytännöllinen tai tuote muovipussukassa. Nämä kaikki yhdessä ja erikseen edesauttavat sotkua ja epäjärjestystä.

- Kaapit täyttyvät helposti lähes tyhjistä purkeista, jolloin kokonaisuus on ahdas ja ruoan todellista määrää vaikea arvioida.

gastromax01.png

Meidän kodissa ruokakaappina toimii kaksi isoa vetolaatikkoa, mistä löytyy kahvit, myslit, keksit, jauhot, riisit, murot, pähkinät, purkkiruoat, makaronit ja erilaiset pastat cannelloneista rakettispagettiin. Mausteet ovat erikseen kolmannessa vetolaatikossa. Ruoka-aineista monet on purkitettu Orthexin säilytysrasioihin. Ostin rasioita ensin muutaman, ja kokeilin miltä ne tuntuvat omassa käytössä. Kun pidin niistä, ostin lisää. Tällä hetkellä rasioita on parisenkymmentä, ja kaikki eri rasiakoot on käytössä. Suosittelen, mutta ymmärrän että kaikki eivät halua maksaa purkeista erikseen. Silloin edellä olevista vaihtoehdoista voi punnita itselleen sopivimman.

Parasta ennen -päiväykset ja muita käytännön ongelmia

Jos ruoat siirtää alkuperäisistä pakkauksistaan purkkeihin, häviää samalla tieto säilyvyydestä ja keitto-ohjeista. Jos ruoan säilyvyydestä on huolissaan, voi alkuperäisestä pakkauksesta leikata parasta ennen -päiväyksen ja keitto-ohjeen pois ja teipata purkin pohjaan tai kylkeen kiinni, tai merkitä tiedot tarralla. Toisaalta, eniten käytössä olevat raaka-aineet kuluvat usein niin nopeasti pois, ettei päivämääristä kannata huolestua. Meillä pitkäikäisiä aineksia on esimerkiksi perunajauhot ja kaakaojauhe, ja niihin voisin itse lisätä parasta ennen -päiväyksen muistiin. Monet kuivaruoat eivät kuitenkaan vanhene kovin nopeasti oikein säilytettyinä (lue Marttojen haastattelu).

Jos ruoan säilyttää erillisissä purkeissa, välttää helpommin myös tilanteet, jossa kaapit ovat täynnä purkkeja, joissa on vain vähän jotakin pohjalla. Myyntipakkaukset eivät ole yleensä läpinäkyviä, eli jäljelläolevan määrän tietää vain purkkiin katsomalla. Säilytysrasioista taas näkee usein läpi, joten yksittäisen ruoka-aineen määrän näkee yhdellä vilkaisulla.

Ostan itse käytetyimpiä ruoka-aineita (kierrepastaa, makaronia, vehnäjauhoja, sokeria) useamman paketin varastoon, jotta ne eivät loppuisi yllättäen ruokaa tehdessä. “Ruokavarastosta” on sitten helppo täyttää tyhjentynyt purkki tuoreella tavaralla. Tähän kodin arkiseen puuhaan voi osallistaa perheen pienetkin - paitsi ehkä tomusokerin kohdalla. 😉

ruoansäilytys02.png

Se, kuinka paljon keittiössä on erilaisia kuiva-aineita, on tietysti tapauskohtaista. Jos olet intohimoinen kokki ja rakastat uusien reseptien kokeilua, saattaa raaka-aineiden määräkin paisua keittiössä isoksi. Silloin myös säilytystila pitää räätälöidä sen mukaisesti. Yhteinen vinkkini kuitenkin on, että kaikki kuiva-aineet löytyisivät yhdestä, kahdesta tai kolmesta kaapista, eikä ruokia olisi siroteltu sinne tänne. Arkikokin ruokavalikoima pysyy usein maltillisena, ja silloin myös perusvarasto kannattaa pitää melko pienenä. Ostan usein itse vain yhdenlaista riiisiä, jotta säilytyspurkkiin voi yhdistää useamman myyntipakkauksen tavaraa. Tällä tavalla mahdollinen muistilappu keittoajastakin pysyy aina samana.

Olen kerännyt Pinterestiin kansion, josta voit käydä katsomassa ideoita erilaisiin keittiön säilytysratkaisuihin. Toivottavasti sait näistä vinkeistä ja kuvista apua oman ruokakaappisi järjestelyyn!

Kaipaatko käytännön apua oman keittiösi järjestelyssä? Ota yhteyttä! 💁🏼‍♀️

Edellinen
Edellinen

Pyykinpesukoneen ja kuivausrummun puhdistus

Seuraava
Seuraava

Pyyhkeet järjestyksessä